Začetek sezone

Koliko dela bo spomladi z bazenom, je v veliki meri odvisno od tega, kako je bil pripravljen na prezimovanje. Slabo pokrit ali celo nepokrit bazen bo na začetku sezone poln listja in ostalih organskih odpadkov, predvsem pa neuporabne vode. Če bazen ni bil pravilno prezimovan, se lahko pojavijo poškodbe cevi, naprav v strojnici ali samih bazenskih sten.

Če je bila pravilno pripravljena, vode v bazenu načeloma ni potrebno zamenjati vsako leto. V tem primeru se zgolj dolije manjkajoča voda in izvede šok kloriranje.

V nasprotnem primeru je potrebno izprazniti celoten bazen, kar lahko storimo s potopno črpalko ali talnim odtokom. Zadnjih nekaj centimetrov vode je najlažje posesati s sesalcem za mokro sesanje. Očistiti je potrebno vse površine, šobe, stopnice, odstraniti reflektorje, talni odtok in izprazniti cevi, ki vodijo do strojnice. Pri bazenih s prelivnim robom ne smemo pozabiti še na prelivni kanal in kompenzacijski bazen.

Za odstranjevanje različnih madežev s folije (saje, vodni kamen, alge…) moramo uporabiti ustrezno čistilo. Univerzalnega čistila ni.

Ko je bazen dobro očiščen, ga večkrat splahnemo s čisto vodo, da preprečimo vnos kemikalij v kopalno vodo. Preden ga začnemo polniti, je potrebno pripraviti še strojnico.

Če je bila črpalka pravilno prezimovana nekje na toplem, jo je potrebno priklopiti in priviti zimski ventil (nekatere imajo dva) na dnu. Priviti je potrebno tudi čep na dnu peščenega filtra. Odvisno od opreme bazena je morda potrebno priklopiti tudi črpalko za protitočno napravo, UV žarnico, avtomatiko za doziranje in uravnavanje pH, kalibrirati sonde…

Pred polnjenjem moramo očistiti še grobe predfiltre v skimerjih in črpalki. Če ima črpalka možnost zajema vode iz talnega odtoka, jo lahko vključimo preden nivo doseže polovico skimerja, drugače ne. Če je črpalka nad trenutnim nivojem vode, jo je potrebno napolniti z vodo. V nasprotnem primeru zgolj spustimo zrak iz nje, da se preko talnega ventila ali skimerja napolni sama. Ročica ventila na peščenem filtru naj bo ob vklopu v poziciji „Backwash“, da očistimo pesek in odstranimo morebitno nesnago v ceveh pred črpalko.

Po nekaj minutah lahko ventil na filtru prestavimo v klasično pozicijo „filtration“. Na začetku je najbolje izvesti šok kloriranje in kasneje ustrezno dozirati dezinfekcijsko sredstvo ter uravnati optimalen pH.

Zahtevajte brezplačno ponudbo

Pošljite nam neobvezujoče povpraševanje za gradnjo ali vzdrževanje bazena.

Hvala za vaše povpraševanje! Poskušali vam bomo hitro odgovoriti.

Nekaj je šlo narobe, prosim poskusite pozneje.Zanimam se za:

Gradnjo bazenaVzdrževanje bazena