Vzdrževanje vode

Redno vzdrževanje je osnovni in edini pogoj, da nam bo bazen vedno v zadovoljstvo. Za čistočo vode moramo redno skrbeti kemično in mehansko, bazen pa še dodatno pripraviti na spomladanski zagon in jesensko prezimovanje. Nepravilno vzdrževana voda pripelje do številnih težav – srbečice na koži, rdečih oči, korozije kovinskih delov ali pojave alg.

Mehansko vzdrževanje vode

Pri vgradnih bazenih ali montažnih bazenih večjih dimenzij se za mehansko čiščenje vode najpogosteje uporabljajo peščeni filtri. Bazenska črpalka cirkulira vodo skozi filter, pesek primerne granulacije pa zadrži delce. Filter moramo v rednih intervalih čistiti, kar storimo enostavno s pomočjo večpotnega ventila.

Če želimo odstraniti tudi najmanjše delce umazanije, uporabimo flokulant oziroma sredstvo za kosmičenje. Flokulant povzroči, da se manjši delci sprimejo in tako ne morejo več prehajati skozi pesek. Prefiltrirana voda je tako kristalno čista.

Za optimalno filtracijo se večinoma uporabljata dve granulaciji peska skupaj – 0.5-0.7 mm in 1-2 mm. Zaradi mehanske obrabe zrnc ga je potrebno vsakih nekaj let zamenjati z novim.

Kemično vzdrževanje vode

Osnovna stvar, na katero je treba paziti, je pH. Konstantno moramo zagotavljati optimalen pH med 6.9 in 7.4, ki je pogoj za optimalno delovanje klora. Posledica previsokega pH je izločanje mineralnih snovi (nabiranje vodnega kamna), prenizek pa povzroča korozijo kovinskih delov. Tudi učinkovitost klora pri večjih odstopanjih pH sunkovito pada, kar hitro pripelje do razvoja alg.

Najpogosteje uporabljano dezinfekcijsko sredstvo je klor – lahko je v obliki tablet, granulata ali tekočine. Pri normalnem obratovanju bazena se mora vsebnost prostega klora gibati okrog 0.5 mg/l vode, v primeru sunkovitega kloriranja pa količino vsaj podvojimo.

Zahtevajte brezplačno ponudbo

Pošljite nam neobvezujoče povpraševanje za gradnjo ali vzdrževanje bazena.

Hvala za vaše povpraševanje! Poskušali vam bomo hitro odgovoriti.

Nekaj je šlo narobe, prosim poskusite pozneje.Zanimam se za:

Gradnjo bazenaVzdrževanje bazena